Kerkblad de Wegwijzer

KERKBLAD VAN DE HERVORMDE GEMEENTE TE VLAGTWEDDE

Juli/augustus 2020 nummer 647

Meditatie. 

22. Het is de goedertierenheid van de heere dat wij niet omgekomen zijn, dat Zijn barmhartigheid niet opgehouden is! 23. Nieuw zijn ze, elke morgen; groot is Uw trouw!

24. Mijn deel is de heere, zegt mijn ziel, daarom zal ik op Hem hopen. (Klaagliederen 3:22-24)

Soms besef je juist je zegeningen als je het moeilijk hebt. Ik heb bijvoorbeeld wel zieke mensen gesproken die dankbaar zijn voor wat ze toch nog hebben en kunnen, voor kracht die ze ontvangen van God. Ook in deze tijd, waarin we allemaal leven met vrijheidsbeperkingen, spreek ik mensen die juist beseffen hoezeer we gezegend zijn. Ik heb me dat zelf de afgelopen tijd ook wel eens meer dan anders beseft. We zijn rijk gezegend met een goede gezondheidszorg, met een kerk waar we altijd vrij naar toe konden, met een prachtige natuur om in te wandelen en te fietsen en je beseft hoe belangrijk contact met mensen voor je is. Dat we daar altijd “normaal” van hebben kunnen genieten in Nederland, is uitzonderlijk.

            Dat God zoveel goedheid schenkt aan Zijn volk, verwondert Jeremia (volgens de traditie de schrijver van Klaagliederen). Hij heeft ellende meegemaakt en beseft juist dan hoezeer Gods trouw een wonder is. De verzen die boven deze meditatie staan, zijn positief en hoopvol. Toch werden ze juist geschreven in een tijd van bittere ellende en verbijstering. In de verzen voorafgaand aan deze Bijbelwoorden, staan geen zoetsappige uitspraken. Lees bijvoorbeeld eens in vers 3: “Ja, Hij heeft telkens weer Zijn hand tegen mij gekeerd, de hele dag.” Toch zegt Jeremia dan in vers 22 dat het omwille van Gods verbondsliefde is dat het volk nog leeft. God heeft Zijn volk altijd door moeilijkheden heen geleid. Jeremia is verwonderd dat de Here zegen en beloften geeft. Het volk heeft ze namelijk niet verdiend, want ze hadden Hem regelmatig gekrenkt met ongehoorzaamheid. Daarvoor heeft God hen gestraft, maar toch geeft Hij hoop aan Zijn volk. Dat geeft Jeremia toekomst.

             In Vlagtwedde zijn we gespaard gebleven voor een uitbraak van corona. Heeft dat u ook verwonderd? Misschien bent u de afgelopen tijd bezorgd en eenzaam geweest en besefte u daardoor nauwelijks dat God ons leven geschonken heeft. Je mag ook best klagen tot God als je het moeilijk hebt, want dat deed Jeremia ook. Door de moeilijkheden bij de Here te brengen, besefte hij echter ook hoeveel hij nog wel heeft: het is allemaal genade dat we leven en dat God trouw is. Ik hoop dat u zo ook bouwt op Gods beloften.

Elke dag is Gods zegen weer een nieuw geschenk, zoals Jeremia besefte. In deze tijd leven we ook meer van dag tot dag. Vakanties, bijvoorbeeld, werden soms al een jaar vooruit gepland, maar dit jaar gaat alles anders. Of denk eens aan mensen in verzorgingstehuizen: een tijd geleden mochten ze geen bezoek krijgen. Nu mag dat weer, maar nog steeds beperkt. Je hoopt dat het weer wat vaker zal kunnen. Zo leef je van dag tot dag en van week tot week verder. Daarbij mag je bouwen op de liefdeblijken die God geeft, want die zijn nieuw, elke dag. Misschien beseften we dat minder goed toen alles “normaal” was. Nu, tegen de achtergrond van noodmaatregelen, beseffen we wellicht meer hoezeer we elke dag Zijn genade en trouw nodig hebben.

            Wat de dag van morgen en van overmorgen en van het volgende schooljaar en kerkseizoen brengt, dat weten we niet. Net als Jeremia mogen we wel houvast vinden: de Here is mijn deel (vers 24). Hiermee wordt een erfdeel bedoeld. God laat ons delen in wat Zijn Zoon voor ons gedaan heeft: we zijn erfgenamen van de verlossing die Christus gebracht heeft. In het geloof dat niets je van Zijn liefde kan scheiden, kun je van dag tot dag leven.

Ds. J.F. Hoogstede

VERJAARDAGSFONDS / COLLECTEGELD WISSELEN
De eerstvolgende inleverdatum is op D.V. donderdag
03 september 2020
Tijd:     19.30uur tot 20.00uur
Plaats:  ’t Kruispunt, Beatrixstraat 13.

Tevens is er gelegenheid om collectegeld te wisselen.

 

GEMEENTENIEUWS VLAGTWEDDE

Bij de diensten

De kerkdeuren zijn weer open vanaf 5 juli, maar er is slechts ruimte voor een beperkt aantal mensen. U bent van harte welkom, maar reserveren is verplicht (zie elders op deze website).

D.V. vieren we de volgende diensten:

Op 5 juli gaat ds. B.T. Urgert uit Elp voor.

Op 12 juli ga ik voor.

Op 19 juli gaat ds. G.J. van den Top uit Wedde voor.

Op 26 juli gaat kand. J.W. Bassie uit Groningen voor.

Op 2 augustus ga ik voor.

Op 9 augustus leidt ds. G.J. van den Top uit Wedde de dienst.

Op 16 augustus gaat ds. H.C. Marchand uit Groningen voor.

Op 23 augustus gaat ds. A. Lagendijk uit Onstwedde voor.

Op 30 augustus ga ik voor.

Op 6 september is waarschijnlijk de overstapdienst van de oudste kinderen van de kindernevendienst. Normaal gesproken zou dat al eerder hebben plaatsgevonden, maar de hoop is dat er in september minder beperkende maatregelen zijn om zo een feestelijke dienst te houden. Ik ga voor op 6 september.

Ik hoop dat velen de weg naar de kerk weten te vinden om daar samen God te eren.

 

Kerkenraadsvergadering
D.V. is de volgende kerkenraadsvergadering op 26 augustus om 19:30 in ’t Kruispunt.

 

De volgende “Wegwijzer”
De uiterste inleverdatum van de kopij voor de “Wegwijzer” is op maandag 24 augustus, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
D.V. wordt op donderdag 3 september de “Wegwijzer” weer samengesteld en verspreid vanaf 19:00 in ’t Kruispunt.

Vakantie predikant
Oorspronkelijk stond mijn zomervakantie gepland van zaterdag 18 juli t/m zondag 26 juli en van 1 augustus t/m 16 augustus. Het kan zijn dat ik in die perioden echter wel bereikbaar ben. Omdat het reisadvies naar Oekraïne op dit moment nog “code oranje” is, weet ik namelijk nog niet wanneer ik vakantie zal opnemen, maar dat zal in ieder geval niet zijn vóór 18 juli. U kunt me dus gerust bellen als u me nodig hebt in juli en augustus. Mocht u echter herhaaldelijk geen gehoor krijgen, dan ben ik waarschijnlijk op reis. Probeer dan contact op te nemen met de scriba of met uw wijkouderling. Zij zullen u dan verder helpen. Als ik vakantie opneem, zal het overigens afgekondigd worden in een kerkdienst.

Bezoek
Een tijd lang heb ik nauwelijks mensen bezocht, maar ik hoop weer meer mensen te bezoeken. Voordat ik wegga was ik mijn handen en ik houd 1,5 m. afstand als ik bij u op bezoek kom. Op die manier hoop ik dat u zich veilig voelt als ik langskom. Als ik gezondheidsklachten heb, blijf ik thuis.
Mocht u geen bezoek willen of alleen bij mooi weer in de tuin, geef dat dan gerust aan als ik u aan de telefoon spreek. Ik begrijp dat namelijk goed.

Slotwoord
Eindelijk breekt het moment aan dat u weer naar de kerk kunt. Ik weet nog dat ik in maart dacht dat we in mei vast wel weer naar de kerk konden en met honderden mensen uit volle borst God een loflied konden toezingen. Het is heel anders gegaan, maar D.V. is 5 juli dan de dag waarop gemeenteleden weer naar de kerk kunnen. Dat is een zegen! Wel zal het anders zijn dan in “gewone” omstandigheden en ik besef ook dat sommige mensen niet kunnen komen of bijvoorbeeld niet durven. Daarom blijven we bidden dat de kerk weer “normaal” open zal kunnen en zien we uit naar die dag.

            De zomertijd zal dit jaar anders zijn dan in vorige jaren. Ik hoop dat u en jij een goede manier vindt voor wat ontspanning. Het is te hopen dat opa’s en oma’s in verzorgingstehuizen eindelijk hun kleinkinderen weer eens kunnen zien. Normaal gesproken is daar in vakantietijd mogelijkheid genoeg voor. Hoe uw en jouw omstandigheden ook zijn, ik hoop dat u kracht en hulp bij God vindt en dagelijkse zegeningen bemerkt. Zo wens ik u allen een goede zomer en verwachten we Gods hulp bij wat er straks komen gaat in het nieuwe kerkelijk seizoen.

Hartelijke groeten,
ds. J.F. Hoogstede

Copyright © 2016-2020 Hervormde Gemeente Vlagtwedde. All Rights Reserved.